15 nejdůležitějších herních mechanismů, které vám pomůžou při výběru deskovek

Vybíráte zrovna hru a nevíte, co jednotlivé mechanismy znamenají a jak se vám s nimi bude hrát? Abychom vám výběr usnadnili, tak jsme si pro vás vybrali 15 nejznámějších mechanismů, které vám představíme. Tak pojďme na to!

Může mít hra více herních mechanismů?

Jasně! Moderní deskové hry jsou ve většině případů komplexní a kombinují více herních mechanismů, byť některá z nich může být jen takovým příjemným doplňkem. Autoři her si dávají záležet na tom, aby na hlavní mechanismus krásně navazovaly další a váš zážitek ze hry byl co nejlepší. Sami si můžete níže všimnout, že některé hry uvádíme u více mechanismů. 

Worker placement – umisťování pracovníků

Worker placement je taková deskovková klasika, ve které máte určitý počet pracovníků/panáčků. Ty musíte umístit na herní desce tak, aby vám co nejefektivněji přinesly suroviny, body nebo výhody. Díky omezenému množství panáčku a často i míst, na které může vstoupit jen jeden z hráčů, je klíčové si vše naplánovat a mít v hlavě strategii. A to hlavně ve chvílích, kdy ve hře není velký podíl náhody.

Příklady worker placement her: Divukraj, Ztracený ostrov Arnak, Duna: Impérium, Útulná doupata, Agricola, Naše osada

Deckbuilding – tvorba balíčku

V deckbuildingu si tvoříte svůj balíček karet. Zpravidla začínáte s omezeným počtem karet, který si na začátku hry nachystáte podle pravidel, a po zbytek partie balíček vylepšujete. Nejčastěji si karty dokupujete za získané suroviny, méně často se může jednat o náhodný výběr, nebo něčím podmíněný výběr nových karet. A proč vůbec karty kupovat? Karty jsou vaší cestou k výhře. Přináší vám totiž výhody, schopnosti nebo body na konci hry.

Příklady deckbuilding her: Dominion, Ztracený ostrov Arnak, Konec věků, Hledání Eldoráda, Břink! Ve vesmíru!: Velká galaktická loupež, Škoda kouzla, které padne vedle

Draft – výběr karet/dílků

Drafting je častým doplňkovým mechanismem her, který vám umožňuje si vybírat z nabídky karty, dílky nebo kostky. V dané chvíli se tak musíte rozhodnout, co z nabídky vám přinese největší užitek pro dané kolo, nebo pro celou hru. Principem draftování je, že víte, z čeho vybíráte. Nejedná se tak jen o tahání karet naslepo, byť i to může být součástí hry. Například ve chvíli, kdy máte nabídku karet, které vidíte, ale můžete vzít i vrchní kartu z balíčku. 

Příklady draftovacích her: Blood rage: Soumrak bohů, Kaskádie, Draftosaurus, 7 Divů světa: Duel, Azul

Tableau building – vykládání karet

Na rozdíl od deckbuildingu, kdy si sbíráte karty do balíčku, se kterým pak hrajete, tak v tableau buildingu je vykládáte na svou hrací plochu. A nemusí se jednat jen o karty, ale například i dílky. Vyložené karty či dílky vám pak přináší výhody při hře a umožňují vám hrát kombinace, spouštět efekty nebo se posouvat na hracím plánu. 

 Příklady tableau building her: Mars: Teraformace i karetní verze Expediece AresDivukraj, Gaia Project, Na křídlech, Zelená planeta

Tile placement – umisťování dílků

Při tile placementu umisťujete dílky tak, abyste získali vítězné body nebo spustili akce, které vám pomůžou – třeba přidají tah navíc. Dílky často umisťujete k sobě podle barev, terénu, symbolů, nebo vytváříte skupiny dílků tak, aby vám ve výsledku přinesly co nejvíce bodů. Často tile placement najdete u abstraktních her.

Příklady tile placement her: Carcassone, Kaskádie, Karak, Neznámá planeta, Po stopách Darwina, Galaxy trucker

Resource management – práce se zdroji

Při získávání zdrojů – například surovin – s nimi nakládate tak, abyste je utráceli za karty, plniliění cíleů efektivně. U her založených na resource managementu je tak klíčové dívat se na celou hru komplexně a proměňovat zdroje na věci, které vám na konci přinesou vítězné body.

Příklady resource management her: Osadníci z Katanu, Scythe, Caverna, Agricola, Mars: Teraformace, Zboduj město, Útulná doupata, Doba kamenná

Area control – kontrola nad územím

S area control mechanismem se setkáte u her, ve kterých se pohybujete na hracím plánu společně se svými protihráči. Přetahujete se tak mezi sebou o určitá území, ať už na základě množství figurek, uzavíráním území při ukládání dílků nebo jiným způsobem. Vaším cílem je na konci hry, nebo ve chvíli bodování, mít nad územími kontrolu, abyste získali vítězné body, nebo abyste rovnou vyhráli.

Příklady area control her: Root, Scythe, Blood Rage: Soumrak bohů, Ankh: Bohové Egypta, Pax Pamir, Cyclades, Král je mrtev

Set collection – tvoření sbírky

Při set collection si tvoříte vlastní sbírku – karet, dílků a dalších komponentů – a skórujete je podle počtu. Nemusí se jednat o stejné karty nebo dílky, ale může jít třeba o stejné vlastnosti, barvy, nebo naopak různorodost karet. Na základě své sbírky, pak získáváte počas hry výhody nebo na konci vítězné body, kdy vám některé kombinace můžou přinést více bodů než jiné.

Příklady set collection her: Jízdenky, prosím!, Pandemic, Splendor, Jaipur, Krabčáci, Doba kamenná, Abyss

Roll/flip and write – zapisovačky

Zapisovačky jsou oblíbeným herním mechanismem, který často využijete sólo i ve velké skupině lidí. Základem jsou totiž buď papírové archy nebo desky, na které se dá psát mazacími fixy. Princip spočívá v tom, že v každém kole buď hodíte kostkami (roll and write), nebo otočíte karty (flip and write), které vám umožní zakreslit si na svůj hrací plán cestu, čísla, tvary a další. Pomocí nich a cílů hry se snažíte nasbírat co nejvíce bodů.

Příklady roll and write her: Kartografové, Vítejte na měsíci, Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť, Railroad Ink, Stezky tukanů, Příští stanice Londýn

Dice rolling – házení kostkami

Nedokážete si představit hraní bez zvuku dopadajících kostek na stůl? Pak byste se určitě měli porozhlédnout po hrách, které kostky obsahují a bez jejich házení se při partii neobejdete. Důvodů pro házení kostek může být několik – od získávání suroviny, přes rozmisťování kostek až po jejich využití při soubojích v příběhových hrách. Proto se u dice rolling her vždy dívejte i na další mechanismy, abyste věděli, jestli kostky budou využité způsobem, který máte rádi. 

Příklady dice rolling her: Hrady v Burgundsku, Sagrada, Pirátská kostky, Malé velké galaxie, Pásovec

Cooperative – kooperačky

Tady už je samotný název asi dost vypovídající. V těhle hrách nehrajete proti svým soupeřům, ale vaším společným soupeřem je samotná hra, kterou společnými silami musíte porazit. Pokud máte rádi kooperaci a zároveň rádi soupeříte i s živými protihráči, tak doporučujeme se podívat po semi-kooperativních hrách nebo hrách, které mají kompetitivní i kooperativní verzi. 

Příklady kooperativních her: Duchové ostrova, Kroniky Avelu, Atentát na Hitlera, Gloomhaven: Lví chřtán, This War of Mine, Frostpunk, Záchranáři: Boj s ohněm, Zombicide, Hanabi  

 

Role-playing and storytelling – příběhovky

Pokud se rádi ponoříte do hry celou svou fantazií a máte rádi příběhy, tak určitě koukněte na příběhovky. Možná jste kdysi hráli dračák nebo viděli Dungeons and Dragons v oblíbeném seriálu nebo filmu. Můžete samozřejmě sáhnout i po klasických RPGčkách ve formě knih, které vás celým příběhem provázejí, ale skvěle to funguje i v případě deskovek. Ty často právě navazují mechanicky na klasické dračáky. 

Příklady příběhových her: Nemesis, Spící bohové, Gloomhaven, Arkham Horror: Karetní hra, Cthulhu: I smrt může zemřít, Osud dobrodruha, Descent: Výpravy do temnot, Příval temnoty

 

Push your luck – zkouším štěstí

Ve většině her funguje nějaký podíl náhody, tedy nejste schopni ovlivnit a naplánovat úplně vše dopředu, jako třeba u šachů. Ve chvíli, kdy však do hry vstupuje přímo push your luck mechanismus, tak je podíl náhody a zkoušení svého štěstí mnohem větší. Představte si to zjednodušeně, že před sebou máte kostky a můžete házet jak dlouho chcete, čím déle házíte, tím máte větší šanci získat kombinaci za nejvíce bodů. Současně s tím se však zvyšuje i šance, že nezískáte vůbec nic. 

Příklady push your luck her: Ponorka, Port Royal, Klofni rybku, Slon přes palubu, Kvedlalové z Kvedlinburku, Kapitán Flip, MLEM: Vesmírná agentura

 

Auction/bidding – principy aukce 

Auction a bidding mechanismus vás přenese do světa aukcí, kdy proti svým protihráčům (nebo hře) sázíte penězi, případně surovinami nebo dalšími herními komponenty. Ten, kdo v danou chvíli aukci vyhraje, tak získá kartu, výhodu nebo něco dalšího. Vždy je třeba myslet na to, že vaše zásoby jsou vyčerpatelné, a tak musíte sázet s rozvahou. Možná se vám v tomhle vybaví klasika ve formě Monopolů nebo Dostihů a sázek, ale slibujeme, že jiné hry vám v tomhle nabídnou mnohem více.

Příklady auction her: Neanderthal: Lovci mamutů, Cyclades, El Grande

Hidden movement/roles – skryté tahy a role

V této mechanice skrýváte něco před svými soupeři – buď jsou to tahy, které si musíte předem dobře rozvrhnout, nebo role, ve kterých máte například speciální schopnosti a musíte podle nich jednat, aniž by to někdo zjistil. V podstatě se tak trochu stavíte do role detektiva a pachatele zároveň, kdy se snažíte přijít na to, co dělají vaši soupeři a zároveň neodhalit to, co máte za lubem vy. 

Příklady hidden movements her/roles: Nemesis, MIND MGMT: Hra o psychické špionáži, BANG!, Nevyzpytatelní, Štvanice, Běsnění drákuly, Fantom staré Prahy, Secret Hitler

Pořád si nejste jistí, která hra je pro vás ta pravá?

Chápeme, že i po vysvětlení pojmů se pořád můžete cítit trošku jako Alenka v říši divů, obzvlášť pokud teprve do světa deskovek pronikáte, nebo třeba hledáte hru jako dárek. V takovém případě se nám klidně ozvěte skrze mail, zavolejte, napište na Facebook nebo se zastavte na prodejnu.

Rádi vám s výběrem pomůžeme a pokud se stavíte osobně, tak vám klidně i některé hry přímo předvedeme a poradíme s pravidly.